Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

23. srpna 2018

Dernier Cri




Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva britského deníku Telegraph o neskutečně přemrštěných cenách v kavárnách na benátském náměstí San Marco. Návštěvníka kavárny Caffe Lavena zaskočilo, když za dvě kávy a dvě obyčejné vody musel zaplatit 43 eur, tedy zhruba 1100 korun. Není to první případ, kdy byli návštěvníci některého z benátských podniků šokováni vysokou částkou na účtence, přestože jejich objednávka byla víceméně skromná. Juan Carlos Bustamente byl částkou velmi nepříjemně překvapen, ba šokován. Nicméně bez protestů zaplatil a fotografii účtenky potom zveřejnil na sociálních sítích, aby vyjádřil svůj údiv. Jeho příspěvek sdílelo kolem 10.000 lidí.

Brzy se ozvalo vedení kavárny. Vysvětlilo, že vysoká cena je účtována všem, kteří chtějí sedět ve venkovní části podniku, u stolečků v nejslunnějším místě náměstí, odkud je nejlepší výhled na cvrkot a kolemjdoucí krásné dívky. Těm, kterým tento výhled nevyžadují, je prý káva účtována m,nohem levněji. Například u pultu mohou uvnitř ji prý dostanou za pouhých 1,25 eura, píše Telegraph.

Grand Caffe Lavena je jedna ze dvou největších kaváren na San Marcu. Najdete ji přímo proti kavárně Florian, na protější straně náměstí. Obě kavárny mají podloubí a u něho několik stolků. Mají také každá své pódium, na němž hrají malé orchestry. Hudebníci se ve svých vystoupeních střídají, aby bylo slyšet vždy jen jeden orchestr. Také ceny u Floriana (který byl založen v roce 1720 a patří mezi nejstarší dosud fungující kavárny na světě) jsou poměrně vysoké. Účtuje se totiž i poslech hudby. V Caffé Lavana šlo zřejmě o podobný důvod, jen nebyl uveden na účtence. Na stejné straně jako Florian je ještě kavárna Aurora, kde jsou ceny o něco nižší, za benátské pivo zaplatíte 11 euro, za malou kávu pět. Některé webové stránky však označují Auroru za „nejstrašnější hospodu v Benátkách“. Znalci každopádně nedoporučují usednout kdekoli na San Marcu. Raději si dejte něco v přilehlých uličkách, tam jsou ceny poloviční.

V Benátkách se však nejedná o první případ, kdy místní restaurace čelí kritice za nesmyslně vyšponované ceny. Ke zřejmě nejvyhrocenější situaci došlo letos v lednu, kdy měli návštěvníci restaurace Osteria da Luca zaplatit za tři steaky, rybu a vodu v přepočtu přes 29.000 korun. Turisté se ihned obrátili na policii, aby podali oficiální stížnost - a k celé věci se vyjádřil i benátský starosta Luigi Brugnaro. Na restauraci si o několik dní později došláply úřady a napařily jí pokutu za nedodržení hygienických norem.

Co se týče samotného Caffe Lavena, v roce 2013 byli čtyři turisté nuceni za čtyři espresa zaplatit 95 eur, tedy přes 2000 korun. A nebyli sami: na portálu TripAdvisor ohodnotilo až 25 % návštěvníků tuto kavárnu jako příšernou nebo slabou. Ale zatímco někomu částky přijdou vysoké, jiní jsou ochotni je vzhledem k pitoresknímu prostředí tolerovat, upozorňuje server Independent.