Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

11. října 2018

Dernier Cri








Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o verdiktu britského soudu, podle něhož cukráři mají právo odmítnout upéct dort s nápisem podporujícím homosexuály. Podle britského nejvyššího soudu pekárna nepochybila, když odmítla upéct dort s heslem podporujícím sňatky homosexuálů. Nejvyšší soud Spojeného království rozhodl navzdory soudům nižších instancí, podle kterých se jednalo o diskriminační postup.

Nejvyšší soud ve Velké Británii dal v případě odmítnutí upečení dortu se sloganem podporujícím homosexuální svazky za pravdu křesťanským majitelům pekárny. Pět soudců britského nejvyššího soudu se na rozhodnutí o dovolání pekařů ze Severní Irska jednohlasně shodlo a odmítnutí vytvoření takového dortu podle nich diskriminující nebylo. Ostře sledovaný proces začal v roce 2014, kdy aktivista v boji za práva homosexuálů Gareth Lee zažaloval pekárnu kvůli odmítnutí jeho objednávky na základě diskriminace kvůli sexuální orientaci a politickému smýšlení. Pekárna případ již u dvou soudů nižších instancí prohrála, nejvyšší soud jí však nakonec dal za pravdu.

Manažer pekárny Ashers Daniel McArthur po vyhlášení rozsudku agentuře Reuters řekl: „Jsme štastni a velice se nám po dnešním rozsudku ulevilo. Vždy jsme věděli, že jsme neudělali nic špatného, když jsme tuto objednávku odmítli - a teď, po více než čtyřech letech, nejvyšší soud náš názor potvrdil. Jsme vděční soudcům a především jsme vděční Bohu.“

Podobný případ, který měl obdobný průběh, rozhodoval v nedávné době rovněž nejvyšší soud Spojených států. Zatímco soudy nižší instance opakovaně rozhodly ve prospěch homosexuálního páru, který si chtěl nechat v pekařství v Coloradu upéct svatební dort, nejvyšší soud se nakonec přiklonil na stranu pekaře. Ten své rozhodnutí odůvodnil neslučitelností s jeho křesťanským cítěním.