Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

8. listopadu 2018

Dernier Cri









Žhavou novinkou tohoto týdne jsou jednak v neděli 11. listopadu Svatomartinské slavnosti na tržištích Heřmaňák a Náplavka (více viz www.farmarsketrziste.cz), tedy osmý ročník festivalu, na němž se prezentují svatomartinská vína (30 vinařů z Čech a Moravy) a husí speciality – ale také ve čtvrtek 15. listopadu uvedení nového Beaujolais Nouveau. Jak jistě víte, každý třetí čtvrtek v listopadu je tradičně určen pro prezentaci nového ročníku Beaujolais. Já osobně v tento den už mnoho let navštěvuju restauraci Suterén (Masarykovo nábřeží 26, Praha 1), kde je víno spojeno s dalšími francouzskými specialitami. Tentokrát bude na jídelním lístku již tradičně burgundský kohoutek na víně Coq au Vin a jiné speciality (například šneci po burgundsku nebo husí játra Foies Gras), vše samozřejmě doprovázeno novým Beaujolais Villages. O bližší informace lze požádat šéfkuchaře a majitele Suterénu Richarda Šustu na telefonním čísle 224933657. Možná ještě Richardovi zbyla nějaká ta Martinská husa, kterou dělá výtečně.

Rád bych ještě upozornil na další velezajímavou aktualitu – a tou je vydání knihy s názvem Pampelišky k jídlu (více na https://www.hithit.com/cs/project/5424/pampelisky-k-jidlu) což je unikátní kuchařka postavená na surovině, která se dá pořád ještě volně utrhnout na louce.