Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

6. prosince 2018

Dernier Cri









Žhavou novinkou tohoto týdne je vyhlášení výsledků ankety Grand Restaurant Pavla Maurera za rok 2018. Jako každý rok, i letos došlo k několika překvapením. Celkově zvítězila (už potřetí, avšak ne v řadě) Terasa U zlaté studně s šéfkuchařem Pavlem Sapíkem. Mezi námi, silně pochybuju o tom, že aspoň polovina těch, kteří jí dali hlas, někdy v této restauraci byla a jedla. Na druhém místě se umístila Zlatá Praha v posledním patře hotelu Intercontinental. Tam teď šéfuje kuchyni Roman Dolejš, po své úspěšné éře v La Gare. Na třetím místě je Alcron, který sice ztratil michelinskou hvězdu, avšak úroveň neztratil, přestože šéfkuchařem už prý není Roman Paulus. Na čtvrtém místě je brněnský Pavillon s mladičkým šéfkuchařem Ondřejem Dulanským. Na pátém místě je Grand Cru s šéfkuchařem Janem Punčochářem, který se však prý chystá odejít a otevřít si vlastní restauraci. Na dalších místech následují V zátiší (Igor Chramec, Pavel Brož a Ramesh Mamgain), Bellevue (Marek Šáda), Miyabi (Darja Kawasumi, Lubomír Zacpal) a Marriott Midtown Grill (Jan Wiesner). Na desátém místě se překvapivě umístila přerovská restaurace U labutí (Ladislav Šimek). Je to zřejmě podobný případ jako v každém ročníku: podnik se dostane do desítky, ale v příštích letech je někde dole. Loni to bylo olomoucké Entrée, předtím třeba Spices, Kristin Hrádek, jičínský U dělové koule a podobní, ještě předtím Farma Košík a karlovarská Promenáda.

Do první desítky v absolutním pořadí se nedostala ani jedna ze dvou pražských michelinských restaurací.

Překvapení se odehrála i v rámcových kategoriích: největším šokem je vítězství Miyabi v kategorii Nejlepší jídlo. Tam na třetí místo zaslouženě vyskočila francouzská hospůdka Bistrot de Papa z vesničky Horní Dubenky na Vysočině. Také Medité z Mariánských Lázní a Levitate z pražské Štěpánské ulice stojí za ocenění. V kategorii interiérů poprvé (a zaslouženě) bodovalo Bistro Kaprova.

Já osobně, stejně jako moje manželka, hlasuji už mnoho let v anketě expertů. Tam opět zvítězilo Grand Cru (jak jinak), Entrée (Přemek Forejt) je třetí, Miura z Čeladné (Michal Guoth) a táborské Goldie (Martin Svatek) se dělí o deváté místo.

Znovu opakuji, že tato anketa je velmi důležitá, ačkoli vyjadřuje spíše oblíbenost než kvalitu. Proto držím palec Pavlovi Maurerovi, aby to ještě pár let vydržel.