Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

20. prosince 2018

Dernier Cri









Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o vánočních zvycích britské královské rodiny, včetně královny Alžběty a prince Charlese. Vánoce slaví královská rodina tradičně v Sandringhamském panství v hrabství Norfolk, kam přijíždí královna už kolem dvacátého prosince, aby pečlivě dohlížela na přípravy. Ostatní přijíždějí až na Štědrý den.
Pokud jde o jídlo, královská rodina na Štědrý den společně slavnostně obědvá. Bývalý královský kuchař Darren McGrady, který pracoval pro královnu i pro princeznu Dianu, prozradil podrobnosti týkající se jídelního lístku. Tradiční oběd se skládá nejprve ze salátu s humrem nebo krevetami, potom jako hlavní chod přichází na stůl pečený krocan s pastinákem a růžičkovou kapustou, dezertem je typický anglický vánoční pudink s příchutí brandy. Pokud jde o krocana, McGrady vzpomíná, že v královské kuchyni pekli pokaždé dokonce tři kusy – jednoho pro královnu, jednoho pro dětskou školku a třetího pro zaměstnance.
Po obědě se všichni sejdou v hlavní hale u stromku, který společně zdobí. Muži jsou oblečeni do smokingů a ženy do luxusních společenských rób. Odpoledne se popíjí čaj nebo míchané nápoje. Královna Alžběta má například v oblibě koktejl Zaza připravený z dubonnetu a ginu, princ Charles zase třešňovou brandy.

Slavnostní večeře se podává formou bufetu, probíhá však velmi formálně (muži nemohou přijít bez kravaty) a podává se zvěřina, jehněčí nebo drůbež připravená podle tradičních německých (!) receptů. Jako zákusek se podává jablečný koláč s brandy. Po večeři se už rozdávají dárky a všichni se baví. A ještě jedna zajímavost. Královna Alžběta dodržuje pravidlo, že štědrovečerní menu musí být napsáno francouzsky! Naštěstí je však každý rok stejné, takže všichni už ho ani nemusejí číst.

25. prosince navštěvuje královská rodina nedaleký kostel svaté Máří Magdaleny, kde zůstávají také na vánoční oběd. A večer se všichni nachystají k televizi, na které společně sledují královnin každoroční projev.

V následujících dnech už je menu volnější, každý si dává, co má nejraději. Například princ William miluje tradiční pastýřský koláč, Kate občas zahřeší s klasikou britských dezertů - lepkavým karamelovým pudinkem. Když sama vaří, je prý jejím mistrovským dílem další britská klasika - klobásky s bramborovou kaší. Podezřele často byl princ William také viděn, jak si pochutnává na naprosto ikonickém anglickém pokrmu - smažené tresce s hranolky neboli fish and chips.