Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

27. prosince 2018

Dernier Cri








Žhavou novinkou tohoto týdne je velmi smutná zpráva, že v úterý náhle zemřel ve věku pouhých 41 let nejznámější kuchař Valašska Pavel Václavík. Právě on býval často označován za člověka, který přinesl na Valašsko tzv. vyšší gastronomii. Jeho meníčka byly vždy velmi kreativní, s důrazem na regionální suroviny. Velký valašský patriot vařil celý svůj profesní život ve Velkých Karlovicích, občas však hostoval i v Praze (například v Terase u Zlaté studny) nebo v zahraničí. Poslední rozloučení proběhlo v pátek v Novém Hrozenkově.

Pavel Václavík byl v posledních letech šéfkuchařem restaurace Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, kde vařil celkem 22 let. V roce 2005 mu bylo nabídnuto, aby se jako šéfkuchař podílel na utváření zcela nového stylu gastronomie, čehož se také odvážně chopil. Od počátku si dával záležet na spolupráci s regionálními producenty. Přitom tehdy regionální produkci hosté ještě příliš nevyžadovali. Několik gastronomických novinářů o Václavíkovi napsalo, že byl velkým příznivcem moderní zážitkové gastronomie, pokrmů připravovaných z čerstvých a lokálních surovin. Také já jsem o Václavíkovi mnohokrát psal, často jsem Lanternu navštěvoval (naposled s absolventy studia aristologie na Univerzitě Humanitas ve Vsetíně) a Pavlovy aktivity jsem všemožně podporoval.

Václavík mnoho let působil na Valašsku jako přízrak. Ač je tento přístup dnes už považován skoro za samozřejmost, v té době šlo o poměrně odvážný počin, protože zbytek regionu tehdy ještě podobné trendy zdárně ignoroval.

Václavík se také podílel na zrodu oblíbeného labužnického festivalu, jehož hosty byli mnozí významní kuchaři čeští i zahraniční, včetně několika michelinských mistrů. Václavík byl také u zrodu soutěže o nejlepší valašský frgál a nejlepší místní sýr.

Když v Lanterně na konci října tohoto roku jako šéfkuchař končil, chtěl se začít věnovat vlastnímu podnikání, především v oblasti kuchařských show, gastronomického poradenství a prezentací.

Žezlo nad kuchyní předal Václavík Josefu Tydlačkovi, který vaří v hotelu 15 let a v poslední době dělal Václavíkovi zástupce.